Cezar chyba nie aż tak bardzo, bo trochę oszukana... Zamiast parmezanu ser Gouda, sos sałatkowy "na wyczucie" ale nie była taka zła :)
Tak czy siak sałata rzymska, bo o nią się rozchodzi mówiąc o sałatce Cesar jest cennym źródłem witamin z grupy B, C i PP oraz składników mineralnych takich jak wapń, żelazo i fosfor . Jest delikatna, łatwostrawna i charakteryzuje się słodkim po smakiem.
Składniki:
- Sałata rzymska
- starty ser żółty ok. 120g
- Kurczak drobno pokrojony
- Grzanki czosnkowe
Wykonanie:
Umytą sałatę kroimy/rozdzieramy na mniejsze kawałki, kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, smażymy na malej ilości oleju,studzimy. Ser, najlepiej parmezan trzemy na drobnych oczkach tarki. Układamy warstwowo: sałata, ser, kurczak, grzanki.
Grzanki przygotowałam dzień wcześniej z czerstwego, białego pieczywa.
Do masła wystarczy dodać czosnek przepuszczony przez praskę, wymieszać i posmarować kromki. Następnie pokroić w kwadraty o wymiarach ok. 1x1cm.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C z uchylonymi drzwiczkami i włączonym termoobiegiem do uzyskania chrupkości.
Jedna z moich ulubionych:) mniam!!!
OdpowiedzUsuńściskam kochana