Image Map

Łosoś na szpinaku


Mój pomysł na łososia spodoba się tym, którzy nie specjalnie lubią długo stać przy garach. Danie konkretne, szybkie, smaczne no i dietetyczne.

Z racji, że ryba wpływa na wszystko, 3..2..1..start, robimy łososia! 

Składniki:
  • Filety z łososia
  • Pieprz
  • Sól
  • Przyprawa do ryb
  • Oliwa z oliwek
  • Szpinak
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół szklanki kwaśnej śmietany
Sposób wykonania:
         Łososia nacieramy solą i pieprzem. Układany na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch obsypujemy przyprawą do ryb i każdy kawałek kropimy oliwą z oliwek. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na DOKŁADNIE 7 minut.
         Niewiele więcej czasu potrzebujemy, aby przygotować szpinak.
Na odrobinie masła szklimy drobno posiekany czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku solą i całość dusimy ok 3-4 minutki. Na koniec dodajemy śmietanę, lub jajko, (jeśli ktoś woli jeszcze bardziej dietetyczne danie)
I to wszystko!







3 komentarze:

  1. Pięknie podany!!! i wygląda wspaniale! Aż ślinka cieknie:)
    cieplutkie uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepiej byłoby unikać gotowych przypraw, warto rybę posypać świeżymi ziołami albo migdałami ;)

    OdpowiedzUsuń