Mój pomysł na łososia spodoba się tym, którzy nie specjalnie lubią długo stać przy garach. Danie konkretne, szybkie, smaczne no i dietetyczne.
Z racji, że ryba wpływa na wszystko, 3..2..1..start, robimy łososia!
Składniki:
- Filety z łososia
- Pieprz
- Sól
- Przyprawa do ryb
- Oliwa z oliwek
- Szpinak
- 2 ząbki czosnku
- Pół szklanki kwaśnej śmietany
Sposób wykonania:
Łososia nacieramy solą i pieprzem. Układany na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch obsypujemy przyprawą do ryb i każdy kawałek kropimy oliwą z oliwek. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na DOKŁADNIE 7 minut.
Niewiele więcej czasu potrzebujemy, aby przygotować szpinak.
Na odrobinie masła szklimy drobno posiekany czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku solą i całość dusimy ok 3-4 minutki. Na koniec dodajemy śmietanę, lub jajko, (jeśli ktoś woli jeszcze bardziej dietetyczne danie)
I to wszystko!
Pięknie podany!!! i wygląda wspaniale! Aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńcieplutkie uściski kochana
Lepiej byłoby unikać gotowych przypraw, warto rybę posypać świeżymi ziołami albo migdałami ;)
OdpowiedzUsuńAnonimie- dzięki za rady
Usuń