Image Map

Gęsie udko pieczone z miodem i sokiem pomarańczowym



Hej, hej, hej :) Jak trzymacie się podczas niskich temperatur? Ja najchętniej zwinęłabym się w koc, zaparzyła kubeł herbaty z cynamonem, zaopatrzyła w książki i nie wychodziła... 
Całe szczęście nie spadł jeszcze śnieg :D 


          Postanowiłam, że moją GĄSKĘ wstawię po "Marcinie" aż całe BUM gąskowo-rogalikowe minie :) Ten egzemplarz jest absolutnym debiutem w naszym domu. Wracając do jej smaku, nie spodziewałam się tak kruchego i delikatnego mięska.. Miła alternatywa dla standardowego kuraka :)

Składniki:
  • Udka gęsi
  • miód
  • sok z pomarańczy (6 dużych pomarańczy)
  • majeranek, sól, pieprz
Sposób wykonania: 
         Udka dzielimy na pół, pomiędzy ścięgnem.Układamy w naczyniu żaroodpornym/brytfance, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na godzinkę. Po przerwie polewamy sokiem z trzech soczystych pomarańczy i miodem (ok. 4-5 porządnych łyżek).

           Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st C do miękkości. Co jakiś czas podlewamy sokiem z pomarańczy (kolejne 3 sztuki) pilnując żeby się nie przypaliły i nie wyschły

CZERWONA KAPUSTA ZASMAŻANA:
          Kroimy kapustę jak na surówkę, gotujemy zalewając niewielką ilością wody. Doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną jarzynki.
Tak przygotowaną kapustę gotujemy około 20-25 min.
          Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki i zagęszczamy nią kapustę. Na sam koniec gotową kapustę doprawiamy cukrem i odrobiną octu* (lub cytryną)
*kapusta czerwona i buraczki zachowują swoją piękną barwę od octu :)




2 komentarze: