Witajcie kochani!
Po małym remoncie szaty graficznej pora na słodki przepis :)
Faworki, chruściki, chrusty, znane pod tymi nazwami tradycyjne polskie, niemiecki i litewskie chrupiące ciastka o wspaniale słodkim smaku. Smażone, posypane cukrem pudrem są dla mnie i pewnie dla, niektórych z Was pięknym wspomnieniem dzieciństwa.
Chruściki z tego przepisu wychodzą bardzo słodkie i chrupiące, ale polecam Wam też moją wersję z cukrem z prawdziwej wanilii, która dodaje do wypieków wspaniały aromat.
- 0,5 kg mąki
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- cukier z prawdziwej wanilii
- szklanka cukru
- 1 proszek do pieczenia
- 250 g kwaśnej śmietany 12 %
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy aż ciasto będzie plastyczne i jednolite. Po ukończeniu, dla ułatwienia dzielimy ciasto na trzy części. Rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość około 3 mm. Cienkie ciasto kroimy na niezbyt szerokie paseczki (nie dłuższe niż średnica patelni) Moje miały wymiary ok 3x10 cm. Środek każdego paseczka nacinamy tworząc szparę, przez którą przekładamy jeden koniec ciasta.
Głęboką patelnię (albo garnek) zalewamy do połowy olejem. Rozgrzewamy i smażymy faworki z obu stron na złoty kolor. Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielbiam faworki! a z wanilią dopiero muszą być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńściskam kochana