Image Map

Dynia konserwowa

















Dynia ze słoiczka w roli słodkiego dodatku poleca się na obiad zamiast tradycyjnego korniszona :)
Próbowaliście?
Jeśli nie, to proponuję lecieć po dynię, kupić ocet i brać się do dzieła, bo to super sprawa!
Przyznam się, że ta odsłona dyni smakuje mi najbardziej!


Składniki na 2 kg pokrojonej dyni:

  • 3/4l wody
  • 80g cukru
  • 8-10 goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 l octu
Wykonanie:
Cukier rozpuszczamy w wodzie i gotujemy wraz z cynamonem i goździkami.
Do wrzącego syropu wrzucamy pokrojoną dynię, uważając, aby jej nie rozgotować, jedynie zeszklić. Następnie dynię przekładamy do słoiczków, a do słodkiego wywaru dodajemy ocet i gotujemy. Po zagotowaniu zalewany dynię i zakręcamy sloiczki.








1 komentarz: