Mini mega pychotki bez białego cukru! Rozpływające się w ustach, pięknie pachnące, cieszące oko i podniebienie... Czego chcieć więcej od kruchych ciasteczek?!
Przepis znaleziony na blogu ilovebake, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany :)
Składniki na ciasto:
- 280g mąki pszennej
- 180g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko (ewentualnie)
- 2 łyżki miodu
Składniki na chrupiący wierzch:
- 150 g słonecznika
- Pół szklanki miodu
- 50 g masła
Sposób wykonania:
- Mąkę, miód, BARDZO miękkie masełko i jajko zagniatamy
- Jeżeli chcemy uzyskać bardziej kruche ciasto dodajemy jedno żółtko
- Gdy nasze ciasto zbyt się klei podsypujemy odrobiną mąki
- Gotowe ciasto zawijamy szczelnie w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. (Min 2h)
- Schłodzone ciasto podsypujemy mąką i rozwalkowujemy na grubość ok. 0,3 cm
- Wykrawamy ciasteczka i układany na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Bierzemy się za wykonanie wierzchu ciastek ;)
- Masełko roztapiamy w rondelku, dodajemy słonecznik, miód i smażymy do uzyskania gęstej masy
- Gotową masę przekładany po ''lyżeczce od serca'' na każde ciasteczka
- Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C i w tej temperaturze pieczemy ok. 14 min do złotego koloru
- Smacznego!
Bardzo spodobał mi się ten przepis! Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam kochana
Sprobuj, były mega! :D
OdpowiedzUsuń