Image Map

Ciastka kruche z miodem i słonecznikiem





Mini mega pychotki bez białego cukru! Rozpływające się w ustach, pięknie pachnące, cieszące oko i podniebienie... Czego chcieć więcej od kruchych ciasteczek?!

Przepis znaleziony na blogu ilovebake, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany :) 


Składniki na ciasto:
  • 280g mąki pszennej
  • 180g masła
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko (ewentualnie)
  • 2 łyżki miodu
Składniki na chrupiący wierzch:
  • 150 g słonecznika
  • Pół szklanki miodu 
  • 50 g masła
Sposób wykonania:
  • Mąkę, miód, BARDZO miękkie masełko i jajko zagniatamy 
  • Jeżeli chcemy uzyskać bardziej kruche ciasto dodajemy jedno żółtko
  • Gdy nasze ciasto zbyt się klei podsypujemy odrobiną mąki
  • Gotowe ciasto zawijamy szczelnie w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. (Min 2h)
  • Schłodzone ciasto podsypujemy mąką i rozwalkowujemy na grubość ok. 0,3 cm 
  • Wykrawamy ciasteczka i układany na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Bierzemy się za wykonanie wierzchu ciastek ;) 
  • Masełko roztapiamy w rondelku, dodajemy słonecznik, miód i smażymy do uzyskania gęstej masy
  • Gotową masę przekładany po ''lyżeczce od serca'' na każde ciasteczka
  • Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C i w tej temperaturze pieczemy ok. 14 min do złotego koloru 
  • Smacznego!






2 komentarze: