Składniki:
- 4 udka
- Sól, pieprz
- Szklanka rodzynek
- Jajko
- Bułka tarta
- Oliwa
- Całe udo oczyszczamy, nacinamy od wewnętrznej strony i oddzielamy dokładnie mięso od kości uważając aby nie uszkodzić skóry
- mięso kładziemy skórą do dołu i wycinamy zostawiając niewielką ilość mięsa przy skórze
- Skórki odkładamy na bok.
- Pozostałe mięso mielimy, wbijamy jajko, dodajemy odrobinę bułki tartej, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i rodzynkami.(konsystencja jak na kotlety mielone)
- Dokładnie wyrabiamy mięso
- Wyrobionym mięsem faszerujemy skórki, formując zgrabnie roladki
- Układamy dość ciasno w naczyniu żaroodpornym
- wierzch udek posypujemy słodką papryką i jarzynką bądź przyprawą do kurczaka
- delikatnie polewamy oliwą
- wstawiamy do piekarnika na około 50-60 min w temp 200 st.C
Wygląda rewelacyjnie, ze aż sie teraz głodna zrobiłam...
OdpowiedzUsuńściskam i miłego tygodnia kochana