Image Map

Udo faszerowane




Składniki:

  • 4 udka
  • Sól, pieprz
  • Szklanka rodzynek
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Oliwa


Sposób przygotowania:
  • Całe udo oczyszczamy, nacinamy od wewnętrznej strony i oddzielamy dokładnie mięso od kości uważając aby nie uszkodzić skóry
  •  mięso kładziemy skórą do dołu i wycinamy zostawiając niewielką ilość mięsa przy skórze
  • Skórki odkładamy na bok. 
  • Pozostałe mięso mielimy, wbijamy jajko, dodajemy odrobinę bułki tartej, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i rodzynkami.(konsystencja jak na kotlety mielone)
  • Dokładnie wyrabiamy mięso
  • Wyrobionym mięsem faszerujemy skórki, formując zgrabnie roladki 
  • Układamy dość ciasno w naczyniu żaroodpornym
  • wierzch udek posypujemy słodką papryką i jarzynką bądź przyprawą do kurczaka 
  • delikatnie polewamy oliwą
  • wstawiamy do piekarnika na około 50-60 min w temp 200 st.C





1 komentarz:

  1. Wygląda rewelacyjnie, ze aż sie teraz głodna zrobiłam...
    ściskam i miłego tygodnia kochana

    OdpowiedzUsuń