Proporcje na blaszkę o średnicy ok 22 cm
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 50g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg serka homogenizowanego (ja miałam o smaku waniliowym)
- 4 łyżki cukru (niekoniecznie)
- 2 łyżki drobno pokrojonych mandarynek
- 4 łyżeczki żelatyny
Składniki na wierzch:
- 1,5 puszki mandarynek (z syropem)
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
- Do misy malaksera wkładamy herbatniki, kruszymy, po czym dodajemy rozpuszczone masełko. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Masa będzie miała konsystencję mokrego piasku.
- Masę ciasteczkową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przygniatamy za pomocą np. szklanki i wstawiamy na min. 30 min do lodówki
- Żelatynę zalewamy 5 łyżkami gorącej wody, cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
- Serek łączymy z mandarynkami i żelatyną. Przelewamy na spód z herbatników. Odstawiamy do lodówki aż serek zacznie tężeć.
- Mandarynki wraz z syropem łączymy z żelatyną (rozpuszczoną jak pisałam wyżej) i dajemy na wierzch naszego serniczka i z powrotem do lodówki aż wszystko ładnie stężeje :)
Smacznego głodomorki :*
Ale pięknie wygląda to ciasto... i na pewno jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńpozdrowienia kochana
bardzo smaczny przepis
OdpowiedzUsuń