Przepis zaczerpnięty i nieco zmodyfikowany ze strony mojewypieki.com :)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 150 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 100 g roztopionego masła
- 310 ml mleka
- 2 tabliczki posiekanej czekolady (ja użyłam mlecznej)
- ok. 500 g jagódek :)
Składniki na kruszonkę:
- 150 g bardzo miękkiego masła
- 170 g białego cukru
- 110 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
Polewa:
- 150 g białej czekolady
- 5 łyżeczek oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Robimy zaczyn. Do połowy letniego mleka dodajemy drożdże, część cukru i mąki (ok. połowę). Odstawiamy do podwojenia objętości.
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, sól.
- Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę mleka, roztrzepane jajka, masło i przesianą mąkę.
- Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy.Moje było dosyć luźne, więc wyrabiałam je w misce. Pod koniec dodajemy posiekaną czekoladę
- Po wyrobieniu ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i zostawić na godzinkę/ półtorej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (powinno podwoić swoją objętość)
- Prostokątną blachę o wymiarach ok. 25x 35 (moja miała 30x35)wyłożyć papierem do pieczenia
- Ciasto przełożyć na blachę i wyrównać, na wierzch położyć jagody.
- Ponownie przykryć, i zostawić do wyrośnięcia ok 30 min.
- W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę.
- Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy między palcami. Wykładamy na ciasto tuż przed pieczeniem.
- Pieczemy minimum 40 min w 180 st.C
- Wystudzone ciasto ozdabiamy polewą z białej czekolady rozpuszczonej z olejem w kąpieli wodnej.
Smacznego!
Czekoladowej drożdżówki nigdy nie jadłam, ale wyglada przepysznie, więc kochana częstuję się kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńPiękne, apetyczne fotki!!!
Miłego dnia, sciskam
spróbuj, zawsze coś nowego :) smakuje jak coś pomiędzy drożdżówką a murzynkiem, więc jest nietuzinkowe :P Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuń