Cukinia albo inaczej kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej, którą wyselekcjonowano we Włoszech jak donosi ciocia Wiki. Cukinia nie cieszy się dużą wartością odżywczą, ale za to jest niskokaloryczna, odkwasza organizm i wspomaga przemianę materii (ponadto cechuje się wspaniałym smakiem :) )
Pyszna pod każdą postacią. Surowa, pieczona, smażona, duszona, gotowana.. jak kto woli :)
(tak podaje ciocia Wiki)
Moja propozycja na cukinię jest prosta, smaczna i niewymagająca niezwykłych zdolności kulinarnych :) Więc do dzieła!
Składniki dla dwóch osób:
- jedna duża cukinia
- 2 jajka
- pieprz, sól, ulubione przyprawy
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1-1,5 szklanki drobno startego sera żółtego
- 0,5 szklanki pokruszonych płatków migdałowych
Wykonanie:
- Cukinię myjemy, jeśli chcecie obierzcie ze skórki i pokrójcie na talarki ok 0,8mm-1cm
- Bułkę tartą, ser i migdały łączymy . Najlepiej w jakimś płaskim naczyniu
- Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem i według uznania innymi przyprawami (ja dałam czosnek granulowany i słodką paprykę)
- Cukinię panierujemy jak kotlety: Moczymy w jajku, obtaczamy w panierce i na gorący olej.
- Smażymy najlepiej na patelni teflonowej/ceramicznej, aż nasze talarki przybiorą lekko brązowy kolor.
Sos czosnkowy:
- dwie łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 duże ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę* **
- sól, pieprz do smaku
*Ilość czosnku lepiej regulować samemu, w zależności jaką chcemy otrzymać"moc" sosu :)
** Jeśli akurat nie masz świeżego czosnku, śmiało możesz zastąpić go granulowanym :)
Smacznego! :)
Kochana, jest tak późno w nocy, a ja zrobiłam się głodna! Przepysznie wygląda!!!!
OdpowiedzUsuńBuziaki