Image Map

Cukinia w panierce serowo-migdałowej z sosem czosnkowym

Cukinia, cukinia wszędzie. 

Cukinia albo inaczej kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej, którą wyselekcjonowano we Włoszech jak donosi ciocia Wiki. Cukinia nie cieszy się dużą wartością odżywczą, ale za to jest niskokaloryczna, odkwasza organizm i wspomaga przemianę materii (ponadto cechuje się wspaniałym smakiem :) )
Pyszna pod każdą postacią. Surowa, pieczona, smażona, duszona, gotowana.. jak kto woli :) 
(tak podaje ciocia Wiki)
Moja propozycja na cukinię jest prosta, smaczna i niewymagająca niezwykłych zdolności kulinarnych :) Więc do dzieła! 


Składniki dla dwóch osób:

  • jedna duża cukinia
  • 2 jajka
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1-1,5 szklanki drobno startego sera żółtego
  • 0,5 szklanki pokruszonych płatków migdałowych
Wykonanie:
  • Cukinię myjemy, jeśli chcecie obierzcie ze skórki i pokrójcie na talarki ok 0,8mm-1cm
  • Bułkę tartą, ser i migdały łączymy . Najlepiej w jakimś płaskim naczyniu
  • Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem i według uznania innymi przyprawami (ja dałam czosnek granulowany i słodką paprykę)
  • Cukinię panierujemy jak kotlety: Moczymy w jajku, obtaczamy w panierce i na gorący olej.
  • Smażymy najlepiej na patelni teflonowej/ceramicznej, aż nasze talarki przybiorą lekko brązowy kolor.
Sos czosnkowy:
  • dwie łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 duże ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę* **
  • sól, pieprz do smaku
*Ilość czosnku lepiej regulować samemu, w zależności jaką chcemy otrzymać"moc" sosu :) 
** Jeśli akurat nie masz świeżego czosnku, śmiało możesz zastąpić go granulowanym :) 





Smacznego! :)


1 komentarz:

  1. Kochana, jest tak późno w nocy, a ja zrobiłam się głodna! Przepysznie wygląda!!!!
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń