Image Map

Tiramisu

Delikatny, wilgotny, nie za słodki z aromatem ulubionej kawy. Po prostu coś cudownego :)
Gdybym miała zrobić listę swoich ulubionych deserów w pierwszej trójce znalazło by się włoskie Tiramisu.

Tradycyjnie we Włoszech deser podaje się mocno schłodzony na drugie śniadanie, zazwyczaj do kawy espresso. Chociaż osobiście ja i moja mama mogłybyśmy jeść go o każdej porze dnia i nocy ;P
Do zalet tego deseru oprócz świetnego smaku należy niewątpliwie prostota i szybkość wykonania (nie licząc czasu chłodzenia).
Polecam! :)


Składniki:


  • biszkopty 
  • serek mascarpone ok 700-800g
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml syropu lub likieru amaretto
  • kakao lub starta gorzka czekolada
Wykonanie:
  • Zaparzyć kawę, przestudzić, dodać likier amaretto
  • Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać serek mascarpone, delikatnie mieszając do połączenia składników
  • Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej
  • Na dno przygotowanego naczynia wyłożyć nasączone kawą biszkopty (biszkoptów nie należy moczyć w kawie długo, ponieważ szybko się łamią)
  • Biszkopty przykryć połową masy serowej, następnie oprószyć kakao
  • Drugą warstwę analogicznie powtarzamy: biszkopty, ser, kakao 
  • Wkładamy do lodówki na minimum 3 godzinki
  • Gotowe!
To wszystko! Prawda, że proste? :) 









5 komentarzy:

  1. Bardzo dawno nie jadłam, ale teraz jak będę robić, to skorzystam z twojego przepisu!
    Pycha wygląda!
    pozdrawiam kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia "na szybko" w pracy niestety nie oddają całego efektu. Pozdrawiam również :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to również jeden z moich ulubionych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobiście proponuję zamienić ubite białko na ubitą bitą śmietanę. Moim zdaniem wychodzi lepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. trochę nie ufam bitej śmietanie, ale może następnym razem spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń