W sezonie wakacyjnym chciałabym wykorzystywać dary natury w 100% ale niestety moja doba musiałaby mieć co najmniej 40h :P Jednakowoż udało mi się trafić na dziką różę. Z racji tego, że nie miałam ogromnej ilości płatków zdecydowałam się zrobić aromatyczny cukier różany.. :) Przepis jest banalnie prosty, a efekt końcowy robi świetne wrażenie!
Potrzebujemy:
- garść płatków dzikiej róży
- szklanka cukru
Wykonanie:
- umyj płatki
- obetnij białe końcówki
- pozostaw do wyschnięcia (najlepiej na całą noc)
- zmiel płatki w blenderze
- gdy płatki będą już dobrze rozdrobnione, dodaj cukier i miel chwilkę wszystko razem
- blachę wyłóż papierem do pieczenia, pozostaw na niej rozsypany cukier do wyschnięcia
- na drugi dzień wystarczy cukier pokruszyć :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz