Inspiracją był post na stylowi.pl lecz nieco zmodyfikowałam przepis po swojemu.
Składniki:
- 600g mąki tortowej
- 280 - 300ml letniej wody
- 30g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 50g posiekanej, białej cebulki
- jeśli lubisz, dodaj ulubione zioła
Sposób wykonania:
- z 50 ml ciepłej wody zrób rozczyn drożdżowy i odstaw do wyrośnięcia
- cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę rumienimy na patelni
- wszystkie składniki (cebulka musi przestygnąć) umieścić w dość dużej misce, zagnieść ciasto i odstawić na godzinkę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- ponownie zagnieść ciasto, uformować bochenek, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- nagrzać piekarnik do 190 stopni C, chlebek opcjonalnie można wysmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i naciąć, bądź ozdobić ziarenkami pieprzu, solą gruboziarnistą, etc..
- w takiej temperaturze pieczemy 25-30 minut
- rozkoszujemy się cudownym zapachem domowego chleba! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz