Image Map

Apple Crumble

Kocham desery na ciepło. Zwłaszcza wtedy, kiedy są odpowiednio wyważone smakowo. Ten jest zdecydowanie moim ulubionym! Słodycz kruszonki i cukru idealnie równoważy lekki, cierpki posmak jabłek.
Najlepsze jednak jest w nim to, że daje dużą swobodę działania, bowiem wszystkie składniki można dać "na oko" :) 
Choć na dworze gorąco i może deser o wyższej temperaturze do Was nie przemawia pamiętajcie, że podobnie jak szarlotkę na ciepło, możecie podać go z lodami! 

Składniki:

  • jabłka
  • mąka
  • cynamon
  • cukier wanilinowy
  • cukier biały
  • cukier trzcinowy
  • sok z połowy cytrynki
  • opcjonalnie migdały/orzechy

Składniki na kruszonkę: 

  • miękkie (nie rozpuszczone!) masło
  • mąka
  • cukier biały
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

  • jabłka obieramy, kroimy według uznania, umieszczamy w dowolnym naczyniu (blaszka/keksówka/naczynie żaroodporne)
  • przygotowane jabłka kropimy sokiem z cytrynki, sypiemy mąkę, cukry, cynamon i migdały (ilość mąki jest zależna od tego, jak bardzo jabłka są soczyste-im bardziej tym więcej mąki. Jabłka powinny być nią obtoczone z każdej strony)
  • przygotowujemy kruszonkę. Ilość mąki tutaj jest zależna czy lubicie dużo słodkiej, chrupiącej skorupki :) aby pokryć ok 1 kg jabłek wystarczy 300g mąki 180 g cukru (80 g cukru białego, 100g cukru trzcinowego) i 200 g miękkiego masła. 
  • Wszystko razem ucieramy. Konsystencją kruszonka powinna przypominać mokry piasek.
  • zakrywamy jabłuszka.
  • pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
O gustach się nie dyskutuje, ale jednak najlepiej smakuje na ciepło :)







Smacznego! :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz