Najlepsze jednak jest w nim to, że daje dużą swobodę działania, bowiem wszystkie składniki można dać "na oko" :)
Choć na dworze gorąco i może deser o wyższej temperaturze do Was nie przemawia pamiętajcie, że podobnie jak szarlotkę na ciepło, możecie podać go z lodami!
Składniki:
- jabłka
- mąka
- cynamon
- cukier wanilinowy
- cukier biały
- cukier trzcinowy
- sok z połowy cytrynki
- opcjonalnie migdały/orzechy
Składniki na kruszonkę:
- miękkie (nie rozpuszczone!) masło
- mąka
- cukier biały
- cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
- jabłka obieramy, kroimy według uznania, umieszczamy w dowolnym naczyniu (blaszka/keksówka/naczynie żaroodporne)
- przygotowane jabłka kropimy sokiem z cytrynki, sypiemy mąkę, cukry, cynamon i migdały (ilość mąki jest zależna od tego, jak bardzo jabłka są soczyste-im bardziej tym więcej mąki. Jabłka powinny być nią obtoczone z każdej strony)
- przygotowujemy kruszonkę. Ilość mąki tutaj jest zależna czy lubicie dużo słodkiej, chrupiącej skorupki :) aby pokryć ok 1 kg jabłek wystarczy 300g mąki 180 g cukru (80 g cukru białego, 100g cukru trzcinowego) i 200 g miękkiego masła.
- Wszystko razem ucieramy. Konsystencją kruszonka powinna przypominać mokry piasek.
- zakrywamy jabłuszka.
- pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
O gustach się nie dyskutuje, ale jednak najlepiej smakuje na ciepło :)
Smacznego! :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz