Post szybki niczym honda civic na autostradzie, żeby zdążyć wykorzystać wszystkie płatki, póki jeszcze są!
Przygotowałam trzy propozycje na szybkie i efektowne wykorzystanie płatków róży.
Do dzieła!
Ozdobne Kostki lodu z płatkami dzikiej róży i miętą
Nie ma się co rozpisywać, siekamy płatki róży i listki mięty, układamy w foremce do kostek lodu, zalewamy wodą i do zamrażarki.
Efekt kolorowych kostek lodu widać najlepiej w jasnych, przeźroczystych napojach.
Cukier różany
Cukier różany doczekał się nawet swojego osobnego posta na blogu który możecie zobaczyć
TUTAJ
Potrzebujemy:
- garść płatków dzikiej róży
- szklanka cukru
Wykonanie:
- umyj płatki
- obetnij białe końcówki
- pozostaw do wyschnięcia (najlepiej na całą noc)
- zmiel płatki w blenderze
- gdy płatki będą już dobrze rozdrobnione, dodaj cukier i miel chwilkę wszystko razem
- blachę wyłóż papierem do pieczenia, pozostaw na niej rozsypany cukier do wyschnięcia
- na drugi dzień wystarczy cukier pokruszyć :)
Cukier rózany jest świetnym dodatkiem do herbaty i dobrze sprawdza się do obtaczania mini pączusiów :D
Płatki róży w cukrze
Białko jaja roztrzepujemy z łyżką wody. Płatki delikatnie smarujemy z obu stron, następnie obtaczamy w cukrze.
Takie płatki idealnie nadadzą się do ozdobienia tortów lub babeczek
Najlepiej nadaje się do tego drobny cukier do wypieków, choć zwykły sprawdzi się też :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz