Image Map

Smażone warzywa po chińsku



Łatwy, przyjemny przepis zgodny z zasadami postu warzywno-owocowego. Choć jeśli nie stosujesz się do niego, śmiało możesz użyć ulubionego oleju do smażenia i dodać np mięso z kurzego cycka.
Tyle słowem wstępu :)

Składniki:

  • Marchew
  • Cukinia
  • Papryka czerwona i żółta
  • Cebula 
  • Sól, pieprz czarny i cayenne 
  • Cynamon, imbir, gałka muszkatułowa
  • Słodka i ostra papryka

Wykonanie:
Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Marchewkę i cukinię kroimy w paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw ( fajny sposób do robienia makaronu warzywnego). Cebulę i paprykę kroimy w grubsze paski.
Na patelnię jako pierwsza ląduje marchew. Dusimy ją na kilu łyżkach wody pod przykryciem przez ok 3/4 minuty, potem dodajemy papryki i cebulę,doprawiamy do smaku i na końcu wlatuje cukinia. Dusimy kilka minut do miękkości warzyw. Ten moment musicie kontrolować bo z cukinii szybko robi się ciapa. 
Na wierzch możecie sypnąć suszoną cebulkę albo sezam.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz