Image Map

Kurczak 5 smaków w grzybach mun


           Mam słabość do kuchni azjatyckiej. Poprawka MAMY :) 
Zapraszam dzisiaj na danie kuchni chińskiej w mojej odsłonie.. Chwilowa, spontaniczna zachcianka a jaka wyszła dobra.. Mmmm :) 


Składniki:
  • Grzyby MUN 
  • kurczak
  • pieprz, sól, przyprawa 5 smaków, curry
  • sos sojowy ciemny
  • cebula
  • ryż
  • groszek, marchew, lub chińska mieszanka warzyw (opcjonalnie do ryżu)
Sposób wykonania:
          Ryż gotujemy z czubatą łyżeczką curry. Suszone grzyby mun zalewamy wrzątkiem, kiedy kapelusze się rozwiną (ok 5min) kroimy w paseczki
          Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Z soli, pieprzu, sosu sojowego i przyprawy robimy marynatę, którą łączymy z mięsem. 
Cebulę siekamy bardzo drobno i szklimy na patelni, dodajemy kurczaka i grzyby. Smażymy, po czym podlewamy wodą (z której później można zrobić aromatyczny sos). Dusimy aż mięso będzie dobrze wypieczone i miękkie. 
          Jeśli chcemy do ugotowanego ryżu dodajemy niewielką ilość warzyw.









1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie:)
    Kochana, zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia! Pełnych magii i smakołyków:)
    moc świątecznych uścisków kochana

    OdpowiedzUsuń