Mam słabość do kuchni azjatyckiej. Poprawka MAMY :)
Zapraszam dzisiaj na danie kuchni chińskiej w mojej odsłonie.. Chwilowa, spontaniczna zachcianka a jaka wyszła dobra.. Mmmm :)
Składniki:
- Grzyby MUN
- kurczak
- pieprz, sól, przyprawa 5 smaków, curry
- sos sojowy ciemny
- cebula
- ryż
- groszek, marchew, lub chińska mieszanka warzyw (opcjonalnie do ryżu)
Sposób wykonania:
Ryż gotujemy z czubatą łyżeczką curry. Suszone grzyby mun zalewamy wrzątkiem, kiedy kapelusze się rozwiną (ok 5min) kroimy w paseczki
Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Z soli, pieprzu, sosu sojowego i przyprawy robimy marynatę, którą łączymy z mięsem.
Cebulę siekamy bardzo drobno i szklimy na patelni, dodajemy kurczaka i grzyby. Smażymy, po czym podlewamy wodą (z której później można zrobić aromatyczny sos). Dusimy aż mięso będzie dobrze wypieczone i miękkie.
Jeśli chcemy do ugotowanego ryżu dodajemy niewielką ilość warzyw.
Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńKochana, zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia! Pełnych magii i smakołyków:)
moc świątecznych uścisków kochana