Uwaga, uwaga! Teraz jest już naprawdę ostatni gwizdek aby zerwać płatki dzikiej róży. Lepiej skorzystać i zrobić TĘ NALEWKĘ! Smak petarda, zapach mega, esencja lata zamknięta w butelce, która o ile ją zrobicie uderzy Wam do głowy w jesienne wieczory! Już się nie mogę doczekać!
Koniec zbędnego gadania do dzieła ludzie. Przepis ekstremalnie prosty, nie wymagający żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych.
Składniki:
- Płatki dzikiej róży
- cukier
- wódka
Wykonanie:
Wielkość słoika dostosuj do tego ile chcesz zrobić nalewki. Ja robiłam w słoju o pojemności 1 litra.
Wsyp trochę płatków, zasyp ją warstwą cukru (ok 1cm). Powtórz czynność dwukrotnie. Tak aby były trzy warstwy róży i trzy warstwy cukru. Całość zalej wódeczką pod zakrętkę. Zakręć, odstaw w ciemne, chłodne miejsce i zapomnij. Przynajmniej na jakiś czas :D Po około 2-3 tygodniach możesz wstrząsnąć słoikiem, otworzyć go i zacząć upajać się słodkim zapachem. Po czym znów go zamknij i odstaw na kolejne trzy tygodnie. Ponownie otwórz słoik, płyn przelej przez sitko, wyciśnij resztę esencji z płatków (powinny zrobić się kremowe).
Teraz Twoja nalewka jest gotowa i za całą ciężką pracę należy Ci się nagroda w postaci małego kieliszeczka!
kiedy bd w BDG ? Chciałabym doradzic sie w kwestii diety, zdrowego odżywiania
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń