Imagine Dragons - Bleeding Out
Znów zbliża się lato, najcudowniejsza pora roku jak dla mnie :) Jest to też czas, w którym nie chce mi się siedzieć przy piekarniku i wybieram słodkości raczej nie wymagające jego użycia :D
Sernik na zimno,czyli na szybko :) (nie licząc oczywiście czasu, w którym leżakuje sobie w lodówie leń jeden :D ) zrobiony niestandardowo bo z serka mascarpone, co czyni go tłustszym niż przy użyciu serka twarogowego. No ale co tam. Pamiętajcie NAJPIERW masa, POTEM masa :D
hihi
Składniki na masę serową :
- 750g serka mascarpone
- 3/4 szklanki śmietanki 18%
- dwie szklanki cukru
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku
Składniki na spód:
- 250g herbatników
- 60g masła
- galaretka o ulubionym smaku
- owoce
Wykonanie:
Jako pierwszą rzecz, przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i zostawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.
Następnie przygotowujemy spód. Standardowo ciastka ładujemy do blendera i mielimy na "piasek". Do naszej piaskownicy dodajemy rozpuszczone masełko i mieszamy.
Gotową masą ciastkową wykładamy spód tortownicy, lekko dociskamy i na godzinkę do lodówki.
Serek łączymy z cukrem, ucieramy aż się rozpuści.
Dodajemy śmietankę do uzyskania gładszej konsystencji. Jeśli uważacie, że śmietana i mascarpone to lekka przesada, dodajcie mleka :) na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Całość umieszczamy w tortownicy, wyrównujemy, na wierzchu układamy owoce, zalewamy na wpół stężoną galaretką i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
uff, to już koniec, można robić masę :D
Rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMogę się poczęstować?:):):)
miłego tygodnia
Świetnie jest ten artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.
OdpowiedzUsuń