Image Map

Sernik na zimno z serka mascarpone

                                          







Imagine Dragons - Bleeding Out


Znów zbliża się lato, najcudowniejsza pora roku jak dla mnie :) Jest to też czas, w którym nie chce mi się siedzieć przy piekarniku i wybieram słodkości raczej nie wymagające jego użycia :D
Sernik na zimno,czyli na szybko :) (nie licząc oczywiście czasu, w którym leżakuje sobie w lodówie leń jeden :D ) zrobiony niestandardowo bo z serka mascarpone, co czyni go tłustszym niż przy użyciu serka twarogowego. No ale co tam. Pamiętajcie NAJPIERW masa, POTEM masa :D
hihi



Składniki na masę serową :

  • 750g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki śmietanki 18%
  • dwie szklanki cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku
Składniki na spód:
  • 250g herbatników
  • 60g masła

  • galaretka o ulubionym smaku
  • owoce 

Wykonanie:

Jako pierwszą rzecz, przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i zostawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

Następnie przygotowujemy spód. Standardowo ciastka ładujemy do blendera i mielimy na "piasek". Do naszej piaskownicy dodajemy rozpuszczone masełko i mieszamy. 
Gotową masą ciastkową wykładamy spód tortownicy, lekko dociskamy i na godzinkę do lodówki.

Serek łączymy z cukrem, ucieramy aż się rozpuści.
Dodajemy śmietankę do uzyskania gładszej konsystencji. Jeśli uważacie, że śmietana i mascarpone to lekka przesada, dodajcie mleka :) na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. 

Całość umieszczamy w tortownicy, wyrównujemy, na wierzchu układamy owoce, zalewamy na wpół stężoną galaretką i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

uff, to już koniec, można robić masę :D 








2 komentarze:

  1. Rewelacyjnie wygląda:)
    Mogę się poczęstować?:):):)
    miłego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie jest ten artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.

    OdpowiedzUsuń