Czołem!
Pogoda nie rozpieszcza,leje. wieje niemiłosiernie a lato zapomniało do nas przyjść. Cóż.. na każdą niedogodność można znaleźć lekarstwo. Moim w te jesienne szarugi stały się ZUPY!
Zupy wszelkiego rodzaju mają ten główny plus, że nie wymagają umiejętności rodem z master chefa, dają nam ogromne pole manewru no i nie są czasochłonne :)
Dzisiejsza propozycja to rozgrzewający, ostry krem z marchewki.
Składniki:
- 1kg marchewki
- duża cebula
- ząbek czosnku
- 1.5l bulionu
- oliwa
- pieprz, sół
- słodkie chilli. imbir
- kwaśna śmietana, opcjonalnie
Przygotowanie:
Czosnek i cebulkę drobno siekamy, podsmażamy w garnku na odrobinie oliwy. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do garnka. Całość chwilę smażymy. Do warzyw dolewamy bulion, obojętnie jaki, warzywny, drobiowy lub z kostki. Ja zwykle bazuje na bulionie warzywnym.
Gotujemy do miękkości marchwi ( ok 25 min). Na koniec zupę blendujemy na gładki krem. Podajemy wedle upodobania z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz