Image Map

Zdrowe frytki z batatów bez smażenia


Kocham bataty! ... Poprawka KOCHAMY bataty. Ja i mój M moglibyśmy jeść je codziennie i to w wersji, którą chce Wam dziś przedstawić.
Pieczone frytki z batatów są zdrową alternatywą dla fast foodu smażonego w głębokim tłuszczu, idealnie pasują jako dodatek do ryb i dań z drobiu... albo jako przekąska w pracy.
Świetne jest, że możemy swobodnie manipulować przepisem dodając co rusz inne przyprawy- dzięki temu frytki za każdym razem smakować będą inaczej :) M najbardziej lubi oprószone solą i słodką papryką, za to ja przepadam za wersją ostrą ze słodką papryką chilli.

Składniki: (2 porcje)

  • 500g słodkich ziemniaków
  • tłuszcz w spray'u lub 3 łyżki oleju kokosowego
  • ulubione zioła i przyprawy
  • sól
Wykonanie:
Ziemniaczki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na cienkie frytki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu. Na płaskiej blaszce wykładamy papier do pieczenia. Bataty przekładamy do miski, rozprowadzamy na nich tłuszcz i przekładamy na blachę. Obsypujemy ulubionymi przyprawami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 min do uzyskania miękkości.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz