Image Map

Trzy pomysły na płatki dzikiej róży




Post szybki niczym honda civic na autostradzie, żeby zdążyć wykorzystać wszystkie płatki, póki jeszcze są!

Przygotowałam trzy propozycje na szybkie i efektowne wykorzystanie płatków róży.
Do dzieła!

Ozdobne Kostki lodu z płatkami dzikiej róży i miętą

Nie ma się co rozpisywać, siekamy płatki róży i listki mięty, układamy w foremce do kostek lodu, zalewamy wodą i do zamrażarki.

Efekt kolorowych kostek lodu widać najlepiej w jasnych, przeźroczystych napojach.



Cukier różany
Cukier różany doczekał się nawet swojego osobnego posta na blogu który możecie zobaczyć TUTAJ



Potrzebujemy:

  • garść płatków dzikiej róży
  • szklanka cukru
Wykonanie:
  • umyj płatki 
  • obetnij białe końcówki
  • pozostaw do wyschnięcia (najlepiej na całą noc)
  • zmiel płatki w blenderze 
  • gdy płatki będą już dobrze rozdrobnione, dodaj cukier i miel chwilkę wszystko razem
  • blachę wyłóż papierem do pieczenia, pozostaw na niej rozsypany cukier do wyschnięcia
  • na drugi dzień wystarczy cukier pokruszyć :)

 Cukier rózany jest świetnym dodatkiem do herbaty i dobrze sprawdza się do obtaczania mini pączusiów :D 


Płatki róży w cukrze

Białko jaja roztrzepujemy z łyżką wody. Płatki delikatnie smarujemy z obu stron, następnie obtaczamy w cukrze.
 Takie płatki idealnie nadadzą się do ozdobienia tortów lub babeczek
Najlepiej nadaje się do tego drobny cukier do wypieków, choć zwykły sprawdzi się też :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz