Obłędne, kosmiczne, wystrzałowe a do tego smaczne i proste w wykonaniu! Tak w kilku słowach opisałabym te batoniki. Świetnie sprawdzają się jako pożywne śniadanie, przekąska lub zamiennik niezdrowych słodyczy. Nie zawierają glutenu, więc są dobrą propozycją dla osób z nietolerancją. Wykorzystujemy do nich proste składniki ogólnodostępne, dzięki czemu batoniki są miłe dla kieszeni :)
Jadłam, jem i jeść będę je codziennie, ot co! :)
Składniki: (na 8 batoników)
- Naturalne wafle ryżowe 8 szt
- 40g odżywki białkowej (u mnie smak truskawkowy)
- 15g orzeszków ziemnych
- 20g żurawiny suszonej
- 40g oleju kokosowego
- 4 łyżki wrzątku
- trzy duże truskawki
Wykonanie:
Do dobrego połączenia składników będzie potrzebny Ci malakser.
Wafle połam na mniejsze kawałki. Do miski malaksera dodaj białko, bakalie i pokruszone wafle. Zmiel je na jeszcze mniejsze kawałki, ale nie na proszek! Olej kokosowy połącz z wrzątkiem i poczekaj aż się rozpuści. Włącz malakser ponownie i dodaj olej. Kiedy składniki się połączą przełóż masę na batoniki do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Może to być keksówka lub mała tortownica ( u mnie miała średnicę 18cm). Formę z batonikami wstaw do lodówki na conajmniej godzinę. Po wyjęciu podziel na porcje i zajadaj :)
Super wyglądają! I rzeczywiście wyglądają na proste. Zrobię koniecznie ��
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszną przekąskę ;)
OdpowiedzUsuńsuper lubię smak truskawiki, lubię wafle ryżowe sama nigdy nie robiłam takich słodkości :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że u mnie w ogródku sezon na truskawki już minął. Jednak chętnie pozmieniam co nieco w recepturze i dam inne owoce. Mam nadzieję, że wszystko bedzie dobrze.
OdpowiedzUsuń